FertőzésekHepatitis C - Vírusos eredetű májgyulladás

Hogyan fertőz?


Kórokozó: a hepatitis C vírus. A fertőzés forrása: a vírushordozó és a beteg ember. Fertőzött vérrel, szövetnedvekkel terjedhet. A fertőzött anyáról a csecsemőre történő terjedés 6-10%-os valószínűséggel fordulhat elő. A szexuális úton történő fertőzés ritka. Lappangási idő: 14 – 180 nap, leggyakrabban 6-9 hét.
Rizikó csoportba tartoznak az egészségügyi dolgozók, a fertőzöttekkel egy háztartásban élők és szexuális partnereik (különösen a homoszexuális férfiak), a HCV-pozitív anyák gyermekei. Javasolható a szűrés az 1945 és 1965 között születettek körében, a magas prevalenciájú területekről bevándorlóknál, a szociális vagy büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezetteknél, valamint a terhes nők számára is.


Tünete


A betegség többnyire enyhe lefolyású, sárgaság csak az esetek kis hányadában jelentkezik. A fertőzöttek 75-90%-ában tünetmentes vagy tünetszegény vírushordozás alakul ki. Gyakori a betegség krónikussá válása és ez májzsugorodáshoz (cirrózis) vezethet.


Hogyan terjed a fertőzés?


A hepatitis C vírus vér, vérkészítmények útján, valamint fertőzött vérrel szennyezett tűvel, fecskendővel terjed. A vérkészítményeket hazánkban 1993. június óta már szigorúan ellenőrzik erre a vírusra is, továbbá az egyszer használatos eszközök elterjedése révén a kórházi fertőzések valószínűsége elenyészően kicsi. Sterilitási hiba miatt fennállhat a fertőzés veszélye tetoválás, akupunktúra, testékszer behelyezés, továbbá egymás közötti cserélgetés, közös borotva, manikűrkészlet, vagy akár fogkefehasználat kapcsán is. A hepatitis B vírusnál kevésbé fertőzőképes. Szexuális úton történő fertőződés valószínűsége elenyésző. A vírust hordozó anyáról csak 5-6 % eséllyel jut át a fertőzés a szülés során az újszülöttre. Igen veszélyeztetettek az intravénás, valamint az intranazális (orron át felszippantható) kábítószer-használók, a közös eszközök és anyagok vérrel szennyezettsége miatt.


Milyen tünetekkel jár a betegség?


A fertőzés gyakran semmilyen tünetet nem okoz, sokszor véletlenül, más okból végzett laboratóriumi vizsgálat során derül ki.
A heveny C hepatitis igen ritka, és ugyanúgy zajlik, mint a többi vírusos hepatitis, a bevezető tünetek általában enyhék, a sárgaság elhúzódó, gyakori a visszaesés, sokszor azonban semmilyen panaszt nem okoz. Amennyiben a heveny hepatitis C fertőzés a fertőződést követő 6 hónapon belül nem gyógyul magától, úgy a betegség krónikussá válik, akár 20-50 éven keresztül roncsolhatja a májat jelentősebb tünet nélkül.
A krónikus C hepatitis általában tünetmentes, de fáradékonyság, csökkent teljesítőképesség, enyhe emésztési zavarok, puffadás jelentkezhetnek.
A lábszárakon lévő érgyulladás, bőr pigmentáció olykor árulkodó tünet, máskor a májenzimek emelkedése hívhatja fel rá a figyelmet, de ez nem minden betegben jelentkezik. A normális májenzimek nem zárják ki a fertőzés jelenlétét!


Hogyan állapítjuk meg a C hepatitis fertőzést?


Heveny esetben a laboratóriumi leletek hasonlóak az egyéb eredetű májgyulladásban észleltekhez, a májfunkciós próbák (májenzimek: GPT, GOT, Gamma GT) emelkedettek. A C vírus elleni ellenanyag csak a fertőződés után egy-két hónappal jelenik meg. A krónikus C hepatitist a kóros májfunkciós értékek és a C vírus ellenes ellenanyag (anti-HCV) kimutatásán kívül az úgynevezett HCV PCR vizsgálattal (magának a vírusnak kimutatásával) igazoljuk. A kezelés megválasztásához ma a vírus genotípusának meghatározása is elengedhetetlen. A FibroScan vizsgálat (a hasi ultrahanghoz hasonló fájdalmatlan, nem megterhelő vizsgálat), vagy egyéb elasztográfiás módszer, valamint a vérből végezhető ELF-teszt a betegség stádiumát állapítja meg. Májbiopsziára ma csak kivételes esetben van szükség.


Milyen kezelésre van szükség?


A heveny májgyulladás 20-30%-ban vírusellenes kezelés nélkül is meggyógyul, ilyenkor csak tüneti-, illetve támogató kezelésre (diéta, vitaminpótlás esetleg infúziók) van szükség.
Modern, teljes gyógyulást hozó, és a korábbi interferon kezeléshez képest, sokkal enyhébb mellékhatásokkal járó 12 hetes gyógyszeres kúra áll rendelkezésre.
Hazánkban a legmodernebb vírusellenes készítmények elérhetőek; rövid (8-12-16-24 hetes), igen jól tolerálható, szájon át szedhető, direkt a hepatitis C vírusra ható gyógyszer-kombinációkkal, 95-99%-os hatékonysággal a vírusfertőzés felszámolható.
Hazánkban a legmodernebb vírusellenes készítmények elérhetőek; rövid (8-12-16-24 hetes), igen jól tolerálható, szájon át szedhető, direkt a hepatitis C vírusra ható gyógyszerkombinációkkal, 95-99%-os hatékony- sággal a vírusfertőzés felszámolható. Hazánkban jelenleg ezek a gyógyszerkészítmények is törzskönyvezve vannak, Maviret (glecaprevir / pibrentaszvir), Harvoni ledipaszvir / szofoszbuvir.


Hogyan előzhetjük meg a fertőzést?


A tetoválás, akupunktúra stb. kapcsán megfelelően fertőtlenített eszközök használata, ilyen szolgáltatás igénybe vétele előtt győződjünk meg a körülményekről. Kerüljük a borotva, fogkefe, manikűrkészlet, stb. közös használatát, és az intravénás, intranazális kábítószereket.
Sajnos a hepatitis C ellen védőoltás nem áll rendelkezésünkre.


HIV fertőzés


A HIV terjedése


A  HIV-fertőzött  személyek  vére  (menstruációs  vér  is),  ondója  és  hüvelyváladéka,  valamint  az  anyatej  tartalmaz  a  fertőzéshez  szükséges  mennyiségű viriont. A vírus csak abban az esetben juthat egy másik emberbe, ha egy HIV-fertőzött személy ezen testnedveinek valamelyike egy másik ember vérkeringésébe kerül.
  • Vér és   vérkészítmények   által: A   HIV   fertőzés   átvitelének   kockázata közelítően  ilyen módon meglehetősen csekély, mivel Észak-Amerikában  és  Európában  –  így hazánkban   is   –   a   donorok   szűrését   rendre   elvégzik.
Az egészségügyi dolgozók HIV fertőzésének valószínűsége éles eszköz általi sérülés kapcsán minimális, de a kockázat valós.  Az  intravénás  kábítószerhasználók  között a vérrel szennyezett fecskendő és tű cseréje magas kockázatot rejt magában. (A  volt  Szovjetúnió  utódállamaiban  ez  a  jellemző  fertőződési  mód.)
  • Nem steril eszközök (pl. tetoválás, testékszer készítés során) szintén veszélyt jelentenek.
  • Szexuális úton: a világon leginkább a heteroszexuális úton való fertőződés jellemző (pl. Afrika,  Dél-Kelet  Ázsia),  ugyanakkor  egyes  országokban (pl.  hazánkban  is)  a  homoszexuálisok  és  a  biszexuálisok  fertőződéséé a  főszerep.  A nők, illetve  a  szexuális  kapcsolat  során  a  befogadó  felek mindig  sokkal  nagyobb  kockázatnak  vannak  kitéve  és  fogékonyabbak  is a  fertőzésre.  Anális  és  vaginális  érintkezés  során  kiugróan  magas  a  HIV átvitelének valószínűsége, míg orális érintkezés útján ez a veszély lényegesen kisebb, de nem zárható ki.
  • Vertikális transzmisszió   által:        HIV   fertőzött   anyáról   gyermekre   vagy magzatra  való  átvitelt    A  gyermek  fertőződhet  a  gyermektervezés, a terhesség, a szülés és a szoptatás időszakában is. A HIV fertőzés kockázatának átvitele mintegy 20-30%-os. A világon minden tizedik fertőzés a vertikális transzmisszió következménye. 

Nem  terjed  a  HIV:  puszival,  csókolózással,  öleléssel,  simogatással,  kézfogással,  érintéssel,  köhögéssel,  tüsszentéssel,  izzadtságcseppel,  egyéb olyan   váladékokkal,   amik   nem   tartalmaznak   vért.   Közös  edény  –   és evőeszközzel vagy bármilyen más nem éles használati eszközzel való érintés során sincs veszély. Állatról, szúnyogról, rovarcsípéssel sem terjed. HIV- fertőzött által elkészített étel, ital sem jelent veszélyt. Közös uszoda, kádvíz, ruhanemű, ágynemű   használata      során     is  kizárható      a   fertőződés.

A vírus levegőn, testen kívül hamar inaktiválódik, illetve elpusztul.HIV és HCV koinfekció


Valamennyi     HIV-fertőzött    személyt,    legalább   egy   alkalommal     érdemes     szűrni  hepatitis   B  és  C  vírus  fertőzés szempontjából. Mindenképpen szűrni kell az intravénás droghasználókat és a haemofíliásokat, hiszen a HIV-betegség kezelését is alapvetően megváltoztathatja a HCV státus. A kettős infekció is gyakran teljesen tünetmentes, sokszor csak a krónikus  fáradtság  és  a  portális  hypertenzió  tünetei  (spider  naevus,  splenomegalia,  ascites,  icterus,  pruritus,                encephalopathia) hívják fel a figyelmet a májbetegségre. A krónikus HIV/HCV fertőzöttek figyelmét fel kell hívni az alkoholfogyasztás májra gyakorolt fokozottan káros hatására.
A krónikus HCV fertőzötteket vakcinálni kell hepatitis A vírus ellen, mert ráfertőződés esetén fokozott a fulmináns hepatitis kialakulásának veszélye és az oltóanyag rendkívül biztonságos és hatékony HIV-fertőzötteknél is. HIV/HCV fertőzötteknél rövidebb idő alatt alakulnak ki a szövődményes májbetegségek, különösen idős korúaknál, alacsony CD4 szám esetén, illetve alkoholistáknál, ezért a betegeket szorosabban kell ellenőrizni hepatopathia szempontjából és valószínűleg a májbetegség kezelését is hamarabb kell elkezdeni (a HCV okozta elváltozások sokszor hullámzó vagy normális májfunkciós enzimek mérésekor is kialakulhatnak). Az eddigi klinikai  megfigyelések  szerint  a  krónikus  hepatitis  C  infekció  jól  kezelhető  HIV-fertőzötteknél  is,  de  az  egyidejű antiretroviralis kezelés kiválasztása a gyógyszerek hepatotoxikus mellékhatásai miatt nagy odafigyelést igényel.
Hasonlóan a HCV-hez, a HBV infekció is progresszívebben zajlik HIV-fertőzötteknél, ezért valamennyi beteget szűrni kell HbsAg szempontjából. A krónikus progresszív hepatitis kezelése során érdemes figyelembe venni, hogy számos HIV ellenes antivirális szer (lamivudine, tenofovir, emtricitabine) HBV ellenes aktivitással is rendelkezik.